lunes, 14 de marzo de 2011

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

Com estem començant a estudiar la història, el passat divendres dia 11 vam visitar l'Arxiu Històric Municipal de Cocentaina per a què l'arxivera i bibliotecària municipal, Mª Dolores Insa, ens explicara com és l'arxiu, quins documents guarda i quines són les funcions que té.
Vam entrar en la biblioteca, no podiem entrar en l'arxiu per que estaven en obres i tot estava escampat.

Després Mª Dolors ens digué que no sempre s'havia escrit sobre paper i ens ensenyà un dibuix que estava pintat sobre papir que està fet d'una planta semblant a una canya, i feien tires apegades, en horizontal i en vertical es pegava i després es deixava secar. Després utilitzaven el pergamí que és molt fort i està fet de pell d'animals, la pell de cabra és la millor, hi havien 2 parts, la interior i l'exterior, la que més s'escriu és en la part interior. I amb la pell es pot fer llibres de documents, la part exterior del papiro, està més oscura perqueè li entra pols. Un document que ens ensenyà tenia més de 5 segles, era de 1492.
En un arxiu s'arrepleguen, ordenen, i es classifiquen els documents. Podem trobar moltes referències del municipi de Cocentaina a l'arxiu. El document més antic és de l'any 1269 i el més modern de l'any 1939, des de 1939 al 1979 es va cremar documents en un incendi provocat.
El suport de paper començà a Xàtiva en el segle XIII perquè els àrabs l'importaren de l'orient. Les plomes que utilitzaven per a escriure eren d'aus, sobretot el de l'ànec, que és la més dura. Es feien la tinta ells, tots tenien la seua recepta per a fer-la, es feia en aigua, greix i sutja, depenent si volien més obscura o més clareta en posaven més o menys. Els “Peixos de Plata” són uns ornaments que queden molt bonics però en rovellar-se el mineral de què està feta la tinta es mengen el paper.
Per a fer purpurina, llimaven el ferro i feia púlpurina, el fil dels documents era de cànem, i aprofitaven el paper per enquadernar el document. Hi ha documents en moltes llengües com: El valencià, l'àrab, el llatí i el castellà. A partir de la Guerra de Successió de 1707 es va prohibir escriure en valencià i ja tots eren en castellà.

Som dels pobles que conservem molts documents en l'arxiu. A l'any que ve visitarem el nou arxiu que estan construint! Hem aprés molt del que ens ha explicat Mª Dolors i li estem agraïts.

1 comentario:

Sàlvia dijo...

Espere que la visita us interessara. Jo m'ho vaig passar molt bé amb vosaltres.

Besadetes