martes, 19 de abril de 2011

DAMUNT DE PASQUA


Hui acabem el 2n trimestre (per fi, ha sigut tan llarg) ara alguns estan acabant les portades per als treballs han quedat molt "xulos". La majoria han posat ous amb molt de colorit o conillets de pasqua. També hem fet la tapa de l'informe, tota a puntets i l'autoavalució.
Aquestos mesos hem fet molta, pero molta plàstica, Rei Carnestoltes, Nanos, informe,...
Esperem que no ploga en aquestes vacances, per a poder eixir al camp i menjar-se la Mona.
Vos desitgem bones festes.

PREMIS MARE DE DEU DEL MIRACLE

Aquest any dos companys dels nostres han guanyat un premi,
Raúl ha guanyat el de redacció i Neus el de dibuix.
Els premis els donaran el 27 d'abril.

Poema:

Sonen les campanes,
les campanes contestanes.
Justificació completaHa arribat el dia de la Mareta,
la rosa més boniqueta.

Els contestans emocionants,
els majorals apunt de plorar
i els xiquets inpresionats
veient els coloms volar.

A mi m'agradaria ser majoral,
per a acompanyar a la Mareta,
seria un dia especial
que no oblidaria mai.
Raúl Sánchez Ballester

Neus Ferrándiz Pérez

lunes, 11 de abril de 2011

ESPORT AL POLIESPORTIU

El dilluns dia 11, les dos classes de 5é se'n vam anar al poliesportiu a jugar a pilota valenciana, a raspall i al tennis. A les 9 del matí havíem d' estar tots a l'escola, per a anar-se'n tots junts al poliesportiu. Maria va pujar un moment a l'escola i nosaltres s' amagarem en la pista de pilota. Quan Maria va baixar es pensava que se n' havíem anat, estava a punt d' anar-se'n i nosaltres la vam cridar tots al mateix temps:
- ¡Mariaaaaaaa!
Després, ja se n' anàrem tots junts al poliesportiu.
Quan ja estavem en el poli, vam fer grups de quatre, a uns els tocava en raspall, altres pilota i altres en tennis, quan passava un temps canviavem d'esport . Xavi,va jugar a tennis contra Maria, però al final Xavi li va guanyar. Al final, vam entrar als vestuaris i després vam esmorzar. Esperem tornar a l'any que ve, perquè s'ho vam passar bomba. Quan vam acabar, se'n vam anar corrents a l'escola per a fer l'examen de Medi.

Àlex Segura Montava



jueves, 7 de abril de 2011

RECORREGUT HISTÒRIC DE COCENTAINA

CRÒNICA

EXCURSIÓ PER COCENTAINA

El dia 4 d'abril de 2011, les dos classes de 5é se'n vam anar d'excursió pel poble amb Susi Orts, la bibliotecària, per fer una ruta històrica per Cocentaina amb motiu del 4t centenari de la mort de Nicolau Borràs.

Susi ens va dir que anàvem a fer una activitat com si viatjàrem pel temps perquè anàvem a veure coses de Cocentaina de fa molts anys.

Vam començar pel Palau, primer ens vam fixar en la porta, que dalt hi ha un escut dels Corella, que eren els comtes de Cocentaina, quan entres al Palau et trobes el Pati d'armes. El Palau es va construir en el s. XVI i és d'estil renaixentista, però hi ha alguns elements gòtics. El Palau té 4 torres, a Itàlia hi ha palaus que són molt pareguts i es diu d'estil toscà. Quan vam eixir del Palau vam veure que a la paret del convent de les Clarisses hi havia un cartell de pedra que posava 1679 que va ser quan van acabar de construir-lo, quasi ningú abans s'havia adonat de què allí posava això.

La Vila i el Raval és diferencien perquè la Vila té els carrers amples i rectes i el Raval tortuosos i xicotets.

En el carrer dels Apòstols hi ha una xicoteta plaça, a on les les persones parlaven i els xiquets jugaven.

L'Ajuntament és del segle XVII, servia per a moltes coses com per a reunir-se el Consell, carnisseria, magatzem, pregó...

Antigament utilizaven molt la pedra per a reforçar les cases senyorials.

El carrer Major era dels carrers més importants, era la via principal, hi ha una casa amb uns taulellets amb moltes figures de sants i de la Mare de Déu. Són del segle XVIII.

El carrer Cavallers és per on està el tanatori que també té un escut senyorial, com també la casa del Reformista que té davant una xicoteta plaça on jugaven abans els xiquets a la trompa que les esmolaven a la paret per a què ballaren millor i hi ha unes rascades a la paret.

Antigament hi havia un barranc, en el carrer de Sant Francesc que es deia barranc del Sord i l'han tapat tot, estava davant de la muralla.

Vam passar per el porxet de Sant Francesc, que era l'eixida de la muralla per anar a Alcoi.

En 1261 Jaume I va atorgar que es fera el mercat els dijous i que a unes hores estigueren els cristians i a altres els musulmans.

Vam començar la visita al Raval, pel carrer Sants Metges, era un dels carrers més rectes que hi havien al Raval, ademés antigament allí hi havia un portal que es deia portal del Grallit. Al costat hi havia una porta tapada d'un refugi que s'utilitzà durant la guerra civil.

Al Raval hi ha carrers que no tenen eixida, s'anomenen atzucacs.

En l'esglesia del Salvador hi ha uns retaules de fusta de Nicolau Borràs i era l'antiga mesquita del Raval; al costat hi havia uns banys i un forn.

Finalment, vam anar al Teular que és a on hi ha una creu de terme que vol dir que s'ha acabat el Raval. Des d'allí es veu el Convent que el construiren entre els anys 1661 i 1662 on hi havia l'ermita de sant Sebastià i té una creu gòtica.

Paula Sánchez Ballester (8 de març, 2011)


MURAL DE NICOLAU BORRÀS

En commemoració del IV centenari de la mort de Nicolau Borrás s'ha fet un mural a la pared del Patronat on han participat totes les escoles de Cocentaina. El dia 18 de març ens tocava a nosaltres de tres a quatre, estaven molt alegres ja era la segona vegada que anaven a pintar un mural. Eixirem de l'escola a les 2h 55min., en arribar ens esperaven Luis i Fina, els pintors, i ens explicaren el que havien de fer. Al mural estan representats alguns quadres d'ell i el seu nom amb lletres majúscules molt grans de color ocre. A nosaltres ens tocà pintar el cel, l' herba i les lletres del nom.
Tots ens ho passarem molt bé. En tornar al cole veierem una falla que planteren a l'entrada del poble.
Alejandro bernabeu I Carla kadic


lunes, 4 de abril de 2011

DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL


PER QUÈ CELEBREM...

...el 2 d’abril, Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil?

Un any més, arriba l’abril, el mes de les lletres per excel·lència. La primera festa literària del mes és el dia 2, Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil. L’Associació Internacional del Llibre Infantil i Juvenil (ibby ) va proposar el 2 d’abril per a commemorar el naixement de Hans Christian
Andersen, l’escriptor danés més conegut i popular arreu del món. El 2 d’abril se celebra des del 1965 en més de cinquanta-huit estats.

Un bon capbussó!

Submergir-se en la lectura

és d’allò més divertit.

Quan comença l’aventura,

el temps passa en un bufit.


Pots recórrer valls i serres,

pots ser un heroi valent

com ho era Esclafamuntanyes,

de cor humil i clement.


Submergir-se en la lectura

és capbussar-se en un mar

ple d’històries fabuloses

que no has de deixar passar.


Pots viure en palaus de marbre,

una princesa pots ser

i tu mateixa pots véncer

un gegant ferotge i cruel.


Siga de nit o de dia,

en qualsevol estació,

en aquest mar tan fantàstic

pega’t un bon capbussó!

FINA GIRBÉS

Al Bosco, per celebrar aquest dia estem treballant poemes. Hem començat per aquest:

EL DESFILE

Hay pase de modelos
en la pradera
anunciando la moda
de primavera.


Se llevan los morados
malvas y rosas
estampados en alas
de mariposas.



Rigurosa etiqueta
para los grillos
y para las avispas
los amarillos
vuelven los lunares
en las levitas.




¡Vaya suerte que tienen
las mariquitas!
De tul y terciopelo
los moscardones
y las cigarras vistiendo
sedas marrones.



Entre los saltamontes
-último grito-
un azul para el vuelo
claro y bonito.


Ana Mª Romero Yebra

INVITACIÓ A PAU

Com Pau és molt conegut perquè el seu cas ha aparegut en els diaris, va rebre una invitació digital d'uns amics de l'escola Tomás Llácer per a conéixer-lo i ensenyar-los la seua escola. Ens va ensenyar la invitació durant l'Assemblea de Classe del divendres dia 18 i ens va agradar molt.
Pau els va visitar el dia 21 pel matí i va vindre molt content.