Aquestos mesos hem fet molta, pero molta plàstica, Rei Carnestoltes, Nanos, informe,...
Esperem que no ploga en aquestes vacances, per a poder eixir al camp i menjar-se la Mona.
Vos desitgem bones festes.
CRÒNICA
EXCURSIÓ PER COCENTAINA
El dia 4 d'abril de 2011, les dos classes de 5é se'n vam anar d'excursió pel poble amb Susi Orts, la bibliotecària, per fer una ruta històrica per Cocentaina amb motiu del 4t centenari de la mort de Nicolau Borràs.
Susi ens va dir que anàvem a fer una activitat com si viatjàrem pel temps perquè anàvem a veure coses de Cocentaina de fa molts anys.
Vam començar pel Palau, primer ens vam fixar en la porta, que dalt hi ha un escut dels Corella, que eren els comtes de Cocentaina, quan entres al Palau et trobes el Pati d'armes. El Palau es va construir en el s. XVI i és d'estil renaixentista, però hi ha alguns elements gòtics. El Palau té 4 torres, a Itàlia hi ha palaus que són molt pareguts i es diu d'estil toscà. Quan vam eixir del Palau vam veure que a la paret del convent de les Clarisses hi havia un cartell de pedra que posava 1679 que va ser quan van acabar de construir-lo, quasi ningú abans s'havia adonat de què allí posava això.
La Vila i el Raval és diferencien perquè la Vila té els carrers amples i rectes i el Raval tortuosos i xicotets.
En el carrer dels Apòstols hi ha una xicoteta plaça, a on les les persones parlaven i els xiquets jugaven.
L'Ajuntament és del segle XVII, servia per a moltes coses com per a reunir-se el Consell, carnisseria, magatzem, pregó...
Antigament utilizaven molt la pedra per a reforçar les cases senyorials.
El carrer Major era dels carrers més importants, era la via principal, hi ha una casa amb uns taulellets amb moltes figures de sants i de la Mare de Déu. Són del segle XVIII.
El carrer Cavallers és per on està el tanatori que també té un escut senyorial, com també la casa del Reformista que té davant una xicoteta plaça on jugaven abans els xiquets a la trompa que les esmolaven a la paret per a què ballaren millor i hi ha unes rascades a la paret.
Antigament hi havia un barranc, en el carrer de Sant Francesc que es deia barranc del Sord i l'han tapat tot, estava davant de la muralla.
Vam passar per el porxet de Sant Francesc, que era l'eixida de la muralla per anar a Alcoi.
En 1261 Jaume I va atorgar que es fera el mercat els dijous i que a unes hores estigueren els cristians i a altres els musulmans.
Vam començar la visita al Raval, pel carrer Sants Metges, era un dels carrers més rectes que hi havien al Raval, ademés antigament allí hi havia un portal que es deia portal del Grallit. Al costat hi havia una porta tapada d'un refugi que s'utilitzà durant la guerra civil.
Al Raval hi ha carrers que no tenen eixida, s'anomenen atzucacs.
En l'esglesia del Salvador hi ha uns retaules de fusta de Nicolau Borràs i era l'antiga mesquita del Raval; al costat hi havia uns banys i un forn.
Finalment, vam anar al Teular que és a on hi ha una creu de terme que vol dir que s'ha acabat el Raval. Des d'allí es veu el Convent que el construiren entre els anys 1661 i 1662 on hi havia l'ermita de sant Sebastià i té una creu gòtica.
Submergir-se en la lectura
és d’allò més divertit.
Quan comença l’aventura,
el temps passa en un bufit.
Pots recórrer valls i serres,
pots ser un heroi valent
com ho era Esclafamuntanyes,
de cor humil i clement.
Submergir-se en la lectura
és capbussar-se en un mar
ple d’històries fabuloses
que no has de deixar passar.
Pots viure en palaus de marbre,
una princesa pots ser
i tu mateixa pots véncer
un gegant ferotge i cruel.
Siga de nit o de dia,
en qualsevol estació,
en aquest mar tan fantàstic
pega’t un bon capbussó!